Wie is Sabina?

Leuk dat je mij, Sabina Brammer, als persoon beter wilt leren kennen! Het is mijn missie en passie om jou te helpen met het bereiken van de balans, zowel als professional als in het zadel. Als sociaal agoog, bedrijfscoach, sportdocent en Centered Riding instructeur ben ik breed opgeleid en dat zorgt ervoor dat ik het beste in jou naar boven breng.

Al ruim vijftien jaar begeleid en adviseer ik organisaties en teams in diverse sectoren. Ik help daarbij leidinggevenden en teams met het vinden van vernieuwende perspectieven om gezamenlijke doelen te bereiken. Ook spring ik in bij organisaties als interim teamleider. De combinatie van coachen/trainen en ‘met de voeten in de klei’ zorgt voor een afwisselende job. Het mooie aan mijn vak is de glimlach en stralende professionals die meer bereiken dan ze in eerste instantie voor mogelijk hielden. Dat is onbetaalbaar!

Instructrice Sabine Brammer legt houding en zit uit aan ruiter

Communicatie en vertrouwen

Waarschijnlijk vind ik daarom het lesgeven in de paardensport zo leuk. Ik zie veel overeenkomsten met mijn coachingwerk in het bedrijfsleven. In beide werelden draait het om communicatie en vertrouwen. Een kleine aanpassing in ons gedrag of onze houding kan al grote effecten teweegbrengen. 

Het mooie aan paarden is dat ze zo puur zijn in hun reacties en geen boodschap hebben aan hoge ambities en bluf. Voor mij vormen de paarden iedere dag weer een spiegel en zijn het leermeesters die mij terugbrengen naar de eenvoud. Het zijn deze dierbare viervoeters die mij leerden om resultaten te bereiken met een zachte focus en minder inspanning. Levenslessen die mij zowel persoonlijk als professioneel in balans brengen.

Het paard is bereid om jou te dragen en de samenwerking op te zoeken. Hoe bijzonder is dat? Als ruiter hebben we daar met respect mee om te gaan. Uiteindelijk zijn wij immers degenen die bedenken om erop te klimmen. Een paard kan zeker plezier ervaren aan onze samenwerking, mits er goede communicatie is. 

Het paard leren lezen en begrijpen, maar ook weten wat jouw eigen invloed op het paard is, vind ik daarom ook de belangrijkste elementen van vriendelijk paardrijden. Deze elementen zie je terug in de klassieke dressuur, grondwerken en Centered Riding. Naast de opleiding tot Centred Riding instructeur heb ik in al deze stromingen diverse cursussen gevolgd, maar uitgeleerd ben ik nooit… Dit heeft vast iets te maken met mijn achtergrond als agoog, wat mij specialist maakt op het gebied van leren.

Coaching partners

Dat leren blijft als een rode draad door mijn leven lopen. Zo heb ik na een pijnlijke hernia mijn lijf opnieuw moeten leren kennen en leren omgaan met deze verandering. Ik was de connectie met mijn lichaam volledig kwijt en durfde niet meer te rijden. Rugklachten, bekkeninstabiliteit, knieblessures, herstelde botbreuken hebben allemaal invloed op de ruiterbalans. De kleinste verandering in het lijf beïnvloedt de flexibiliteit en balans, maar dit hoeft geen reden te zijn om jouw geliefde hobby te beëindigen. Ik werk samen met verschillende specialisten en met elkaar hebben we de ervaring om ruiters na een blessure of trauma opnieuw zonder angst of pijn te laten paardrijden.

Nu hebben jullie mij al een stuk beter leren kennen, maar mijn twee dierbare vrienden, die bovendien mijn waardevolste medewerkers zijn bij de paardencoaching, nog niet. Daarom stel ik jullie graag voor aan mijn twee Haflingers: Waldrose en Venezia. In het verleden heb ik verschillende typen paarden mogen trainen, maar de Hafjes hebben een speciaal plekje in mijn hart veroverd. Het zijn gevoelige paarden met een sterk karakter en dat maakt ze de perfecte coachingpartner.

Sabina Brammer en leerlinge op het paard

Opleidingen en partners

Opleidingen

 • Centered Riding Instructeursopleiding Level 1
 • Ruitervoorkeuren Coach – Action Types
 • Bachelor Culturele en Maatschappelijke Vorming, Sociaal Agoog
 • Propedeuse Toegepaste Psychologie
 • Post HBO trainer/coach met hart en ziel®, gespecialiseerd in gedragsverandering en ontwikkeling van mensen én organisaties
 • Master Leren & Innoveren aan de Aeres hogeschool
 • Modules Master Loopbaankunde aan de Open Universiteit
 • Insights Discovery Practitioner
 • DNLA-expert inclusief (Top)Sport
 • 101-Trans Actionele Analyse coach
 • Deep Democracy coach
 • Sportdocent, Geldersche Sport Federatie

Samenwerkingen

 • Fysiotherapie en manuele praktijk Fytalis, Wageningen
 • Chiropractie Arnhem
 • DC Paardencoaching, Gerda Dekker
 • MM Horsetraining en Western, Marlies Maathuis
 • Begrijp je paard, trailerladen, Edith de Wit