Instructie

Wil jij meer in contact komen met jezelf en jouw paard? Weet je dat het beter kan, maar lukt het niet de tips van jouw instructeur vol te houden? Dan ben je bij mij aan het goede adres. Als agoog ben ik gespecialiseerd op het gebied van gedragsontwikkeling en help ik je een betere ruiter te zijn voor jezelf en je paard. Ik geef privélessen aan paardenliefhebbers die zich bewust zijn van de spiegel die hun paard voorhoudt en hier nog meer gebruik van willen maken.

Aan de slag met houding en zit lessen gecombineerd met persoonlijke coaching. Wat levert het je op?

 • Meer balans in houding en zit.
 • Effectiever gebruik van jouw motorische voorkeuren.
 • Meer balans in leiden en volgen.
 • Beter omgaan met prestatie, wedstrijddruk en emoties.
 • Bewuster van je lichaam en het effect van non-verbale communicatie.
 • Bewust van op gewoonte gedrag en het effect van intenties.
 • Dat je het beste uit je jezelf en je paard kunt halen met een trainingsaanpak die bij jullie beiden past.
 

Dit alles maakt je meer bewust en zelfverzekerd!

Deze thema’s kun je toepassen op de dressuurtraining met jouw paard of een grondwerkles met een van onze haflingers.

Amazone rijdt paard met een haflinger

Centered Riding

Ontwikkel jezelf op 3 niveau’s: mentaal, fysiek en emotioneel

Workshop en training met mechanisch paard joker

Joker Experience

Werk aan je houding en zit zonder het paard te belasten.

Paard snuffelt aan flexchair

Flexchair

De Flexchair laat exact jouw balans en bewegingen zien. 

Centered Riding

Zowel recreatie- als wedstrijdruiters kunnen voor privélessen bij mij terecht. Ik maak hierbij gebruik van de Centered Riding methode en Action Typing en ben ik gespecialiseerd in leervoorkeuren en lichaamsbewustzijn van de ruiter.

Wist je dat iedereen naast mentale voorkeuren ook motorische voorkeuren heeft? Het gebruik van de juiste spierketens en bewust kunnen inspannen en ontspannen zijn belangrijke voorwaarden voor een goede communicatie tussen ruiter en paard. Dat klinkt simpel. In de praktijk blijkt dat nog best een kunst te zijn. Het begint bij bewust te zijn van hoe je jouw lichaam het beste gebruikt en welke invloed jouw mentale en motorische voorkeuren hebben. 

Jouw mentale, emotionele en fysieke conditie zijn van grote invloed op de prestaties. Dit kan onbewust mismatchen door de opbouw van lichaamsspanning door bijvoorbeeld enthousiasme, wedstrijddruk of angst.

Als ruiter en professional kan je jezelf op diverse niveaus ontwikkelen. Bij de Centered Riding lessen richten we ons op de volgende drie niveaus:

Onze mindset beïnvloedt in hoge mate hoe wij ons voelen en heeft veel invloed op onze lichaamshouding. Gedachten en overtuigingen kunnen je versterken of juist ontkrachten in de communicatie met jouw paard of anderen. Aandachtspunten zijn persoonlijk leiderschap, overtuigingen, controle en het ontwikkelen van een ‘zachte’ focus.

Lichaamsbewustzijn en vitaliteit zijn wezenlijke krachtbronnen van waaruit je doelen beter en makkelijker kunt realiseren. Ieder lichaam is anders en kent een natuurlijk houding waarin het het meest effectief is. Aandachtspunten zijn lichaamsbewustzijn, spanningen en ontspanningen in het lichaam, ademhaling als instrument om met jezelf en het paard in contact te zijn en leren wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.

Emoties geven vaak een signaal af dat de moeite waard is om te onderzoeken. Bijvoorbeeld ‘Waarom word ik nu boos?’. Onderdrukte emoties, bewust of onbewust, kunnen belemmeringen veroorzaken die een fysieke of mentale uitwerking hebben. Het paard reageert daarop. Aandachtspunten zijn bewustzijn van persoonlijke emoties en gevoelens, hierover leren communiceren en omgaan met persoonlijke grenzen.

Vraag gerust een proefles aan ter waarde van € 30,-. Privéles geef ik in de omgeving Arnhem, Didam, Zevenaar en Doetinchem. Ook kun je naar onze 60*20 buitenbak komen aan de Koningsweg in Didam.

Workshop houding en zit op mechanisch paard joker

Joker Experience

Wil jij werken aan je houding en zit en de juiste communicatie naar je paard, maar wil je je paard daarmee niet belasten? Naast het trainen met de Flexchair is het mechanische paard Joker de ideale partner om dit te oefenen.

Joker geeft je feedback over je balans waarbij er enorm veel overeenkomsten zijn met het paardrijden. Je zit op een echt zadel en kunt eventueel je eigen zadel meenemen om nog gerichter werken aan de uitdagingen die je tegenkomt. Door de mechanische bewegingen in gang te zetten, bootsen we de drie basisgangen (stap, draf en galop) na. Zo krijg je feedback over jouw balans in beweging. De Flexchair basis oefeningen geven je aanvullende feedback op je balans. De Flexchair geeft specifiek inzicht  in asymmetrie en bewegingsbereik.

Houding- en zitlessen met de Joker Simulator Experience bestaan uit drie verschillende elementen. Met de coach bepaal je welk onderdeel de meeste aandacht behoeft:

Tijdens de Joker simulator experience ga je specifieker in op jouw leervoorkeuren en overtuigingen. Hiermee onderzoeken we jouw manier van informatieverwerking en ook hoe jij denkt op het paard te zetten ten opzichte van hoe het werkelijk eruit zet. Soms denk je dat je ver naar voren zit en is dat op de video niet te zien. Een video analyse zal bij de Joker simulator dan ook niet ontbreken. Je verfijnt jouw ruitergevoel gericht op lichaamsbewustzijn; wat ik voel komt overeen met wat ik denk te voelen? 

Met gebruik van de Action Typing en Ruitervoorkeuren brengen we jouw motorische voorkeuren in beeld. De Joker Simulator reageert op iedere beweging die jij maakt. Zo kun je specifiek onderzoeken met welke spierketens je de beweging inzet en met welke spierketens je jouw bewegingen nog beter kunt controleren. Ook scheefheid of rugklachten kunnen snel worden verklaart, zodat je gericht naar de oplossing kunt zoeken. 

Emoties komen bij de Joker simulator naar voren op het moment dat iets niet helemaal lukt of wanneer we een emotionele situatie nabootsen. Zo kun je bijvoorbeeld het moment van ‘ervan doorgaan’ nabootsen en onderzoeken wat jouw lijf op zo’n moment doet. De coach begeleidt dit proces door verfijnde vragen te stellen en houding en zit oefeningen aan te bieden op de Joker. Door het oefenen en inslijten van ander gedrag krijg je meer controle over jouw emoties. We maken hier slim gebruik van NLP technieken en spierherinnering. 

De Joker Simulator Experience kan in de vorm van een privéles en in groepsverband. 

In een privéles van een uur kun je specifiek ingaan op jouw vragen. De Joker Simulator privéles is te boeken op onze locatie in Didam.

In een groep kun je veel leren van de verschillen en worden de motorische voorkeuren goed zichtbaar. Een perfecte activiteit voor gezellig een dagje samen eropuit of op stal en de rijvereniging.

De Joker groepen bestaan uit minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers per 2,5 uur. De Joker Experience workshop is te boeken in de omgeving, Arnhem, Zevenaar, Didam en Doetinchem.

Joker Experience pakketten

Basic

50
- excl btw
 • Eén op één training en coaching op Joker waarbij je tips krijgt om je balans te verbeteren.
 • Tips om mee te nemen in je eigen rijden
  Oefeningen om je lichaam te versterken
 • Voor groepen prijs per persoon + eventuele reiskosten

Medium

70
- excl btw
 • Eén op één training en coaching op Joker waarbij je tips krijgt om je balans te verbeteren
 • Inzicht in motorische voorkeuren en leervoorkeuren
 • Aansluitend dressuurles op jouw eigen paard waarin de houding- en zit tijdens het rijden worden verfijnd.
 • Voor groepen prijs per persoon + eventuele reis/verblijfkosten

Compleet

Op aanvraag
 • Eén op één trainingstraject met afwisselend Joker en dressuurles op jouw eigen paard, waarbij je aan de slag gaat je balans te verbeteren en je doelen te bereiken
 • Coaching op mentaal, emotioneel en fysiek niveau
 • Ruitervoorkeurenprofiel en dressuurles met trainingsduo Suzanne Heemskerk en Sabina voor de juiste combi technisch paardrijden op een gezonde manier
 • Inzicht in Ruitervoorkeurtype en motivatievoorkeuren.

Flexchair

Zowel de Joker als de Flexchair geven je feedback over je balans zodat je deze kunt verbeteren. De Flexchair is een stoel met allerlei sensoren die op het scherm van de laptop exact jouw balans laten zien, zoals je op het zadel zit. Leun je iets te veel naar rechts? Of zit je juist iets voorover? Het scherm brengt dit gelijk in beeld.

Waar Joker vooral inspeelt op bepaalde bewegingen van het paard, richt de Flexchair zich meer op de microbewegingen en de symmetrie of asymmetrie hierin. Met oefeningen kan je ongelijke bewegingen heel gericht gaan aanpakken. Ook toont het wanneer je op een bepaald punt stijver bent. Met stretchen of spierversterkende oefeningen kun je die lichaamsdelen soepeler maken.

In combinatie te boeken

Een training op de Flexchair geeft je niet alleen feedback, maar ook ontvang je tips voor oefeningen om te paard of thuis op de grond uit te voeren. De Flexchair is enkel te boeken in combinatie met een houding en zitles aan de longeerlijn, dressuurles of met de Joker Experience.

Ruiter zit op flexchair in binnenbaan